Primăria comunei Predești informează cetățenii cu privire la prevederile Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia (cu modificările și completările ulterioare, prin H.G.nr 17/2021 și prevederile HG nr.707/2018 – Aprobarea normelor Metodologice de aplicare a legii 62/2018) potrivit cărora proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația de a desfășura în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, măsurile urmând să fie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei.
AMBROZIA (denumirea științifică „Ambrosia artemisiifolia“), este o plantă cu caracter invaziv, nocivă pentru sănătatea populației, expunerea la polenul acestei plante poate duce la apariția unor fenomene de tip alergic în perioada fluorescenței. În demersurile de combatere a plantei și reducerea incidenței cazurilor de alergie la polenul acesteia este necesară implicarea cetățenilor care dețin suprafețe de teren infestate prin luarea măsurilor de combatere și distrugere a buruienii, în mod obligatoriu, înainte de perioada de înflorire. Menționăm că planta atinge perioada de maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se extinde până sfârșitul lui octombrie.
Solicităm proprietarilor de terenuri să se alăture acestei campanii, să verifice dacă pe suprafețele pe care le dețin crește această plantă și să ia măsurile necesare pentru evitarea răspândirii vegetației invazive, îndepărtând-o de pe proprietățile lor și evitând astfel eventualele sancțiuni.
Conform art.3 alin. (1) din Legea 62/2018 cu modificările și completările ulterioare “nerespectarea prevederilor legale de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție și se sancționează cu avertisment”.
Alin. (2) ”Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”.